Søndag d. 11 juni kl 13-17.
Tour de Bigård 2023 med besøg hos fem biavlere i Hedehusene og Taastrup området:
Vi var godt 16 deltagere. En del mødtes hos Kirsten og Knud på Maglemosevej før kl. 13 og arrangerede samkørsel, andre startede individulet, og vi havde fælles afslutning med en sandwich og en øl/vand hos Kirsten og Knud kl. 16-17.
Det var ikke muligt at nå forbi alle besøgsværterne på kun fire timer, så det var nødvendigt at prioritere besøgene. Lasse Hav kunne kun besøges kl. 14-15, mens alle automatisk besøgte Kirsten og Knud ved den fælles afslutning kl. 16-17. De øvrige værter kunne vi besøge i valgfri rækkefølge i tidsrummet kl. 13-16.
Tak for en hyggelig og inspirerende dag til aktivitetsudvalget og PeterJacobsen, 50842909 peja@queue-it.com, der stod for arangementet.
Roskilde Dyrskue 2. - 4. juni 2023
Gl. Roskilde Amts Biavlerforening har haft nogle fantastiske dage på dyrskuet i Roskilde. Vi har haft besøg af rigtig mange interesserede, glade mennesker som alle har fået en historie eller to om bierne i Danmark - både honningbien og om de mange forskellige vilde bier.
Hans-Eriks billeder fra fredag den 2. og lørdag den 3. juni:
Lørdag d. 13 maj kl 10-17
Arbejdsdag i skolebigården.
Vi var 13 medlemmer, der kløede på med forårsrengøring i klubhuset, udbyggede hegnet ved lågen, byggede stendysse, kørte flis til bigårdene, lugede ukrudt i bigårdene, klippede kanter, sleb og pletmalede vinduer, samlede og afprøvede den nye gasgrill.
Torsdag 4. maj kl. 17-20
Super torsdag med tre orienteringsmøder og varme hveder!
kl. 17-18: Formidling til børn og unge, kl. 18-19: Årets dyrskue og kl. 19-20: Dronningeproduktion
Torsdag den 13. april 2023 kl. 19-21:30
Honning og dens behandling.
På denne velbesøgte aktivitetsaften fortalte Niels Jørgen Askirk om, hvordan man kan få honning bedst fra bistadet til et salgsklart produkt. Niels Jørgens bier laver +600 kg årligt og han sælger hele produktionen ved personligt salg, med hjælp fra en salgsbod 24-7 og bagagerumssalg i bilen et par timer om ugen.
Vi fik også gode råd til, hvordan vi kan lave en helt cremet honning eller en sommer honning, der kan holde sig flydende i længere tid.
Når produktionen overstiger det man selv bruger, samt hvad familie og venner aftager, opstår behovet for at kunne sælge honning. Niels Jørgen lagde vægt på, at lave produkter, der fastholder kunderne og understregde vigtigheden af, at den tappe honning fremstår indbydende, dvs. uden biben, bobler og frost, og at der altid og hele året er forskellige produkter på hylderne.
Der var god spørgelyst og det var tydeligt, at det var engagerede honningproducenter, der var mødt frem. Hvor det normalt er biavleren, der deltager i møderne, var det denne aften klart, at det var tappemester- og slagschefkasketten vi havde på.
Der var også stor erfaringsudveksling i pausen, der godt kunne have varet en time mere, og vi blev godt forplejet med Helens gode kager. Vi var i alt 25 deltagere, heraf 15 tilmeldt på Facebook og 3 via SMS til formanden
Generalforsamling.
REFERAT FØLGER I NÆSTE NUMMER AF HONNING MAGASINET !
Ny bestyrelse fremgår af Bestyrelsen
Der var spisning kl. 18.00-19.00 forud for generalforsamlingen.
Bestilling og betaling, i alt 60 kr. for 2 stk. smørrebrød plus en øl eller vand, til Hans på mobilepay +45 40578473.
Forslag der skulle behandles på generalforsamlingen skulle være formanden i hænde senest d. 1. februar.
Dagsordenen vil, jf. vedtægterne, mindst indeholde følgende punkter:
Torsdag d. 9. marts Kl. 19.00
Flowhive – Hvorfor eller hvorfor ikke?
Vi havde besøg af Flemming Vejsnæs, som fortalte meget levende om flowhive. Andre fra klubben som har flowhive, bidrog med viden. Vi var 30 deltagere, heraf et medlem fra Frederiksborg Biavlerforening, der også havde fundet vej til os.
Flemming fortalte desuden om Apimondia samt alternative bistader, han både selv havde prøvet, og set ude i verden.
Som altid hyggeligt med kaffe og kage.
Vi takker Flemming for en hyggelig og inspirerede aften.
Tirsdag d. 21. februar Kl. 19.00
Hyggemøde med mjødsmagning, honningsmagning og amerikansk lotteri.
En dejlig aften, med 40 deltagere, friskbrygget kaffe og hjemmebagt kage fra Annie
Jauffred, Margit og Jytte Nielsen.
Der var 16 glas honning og 7 flasker mjød til beømmelse. I begge konkurencer var der en ekstra runde med bedømmelse på de bedste. Regler for honning og mjødkonkurrencerne fremgår af meddelelse af 4. feb. 2023.
For Niels Jørgen Askirk, Kirke Saaby, blev det ikke til tre gange sølvpokal, men en tredjeplads i honningkonkurencen. Den konkurrence blev i år vundet af Palle Højer Pedersen, Vridsløsemagle, mens Jens Petersen, Biltris, for andet år i træk, vandt mjødkonkurencen. Jens kunne røbe, at der var brugt frosne blommer i vindermjødden, der havde modnet 13 måneder på ballonnerne.
I det amerikanske lotteri var der udlodning af sponsorgaver fra Bihuset, Honning Pigen, Mogens Mundt, Julsgaard Biavl, Bauhaus, Spar Nord, Fog Trælast og Byggecenter, Kasvu Haver og Knud Graaskov med mange flere. I alt ca. 33 gevinster, bl.a. gavekort, handsker, dronninger, værktøj, rammer efter eget valg, ventilationsdragt og meget andet godt. Alle 400 lodder blev solgt med en god fortjeneste til klubben.
Sølvpokalen havde sidste år 25 årsjubilæum, men coronapandemien har bragt uorden i tingene, så det var først i år, at pokalen skulle overrækkes for 25. gang. De tidligere vindere fremgår af foreningens historie og historie/pokaler. I anledning af jubilæet var det gamle medlem, Verner Varlun Jensen, Skjoldenæsholm, der var den første til at vinde honning vandrepokalen i 1998, inviteret til at deltage i mødet. Verner har stadig vindertalentet i behold. Ikke nok med at han kunne fortælle nogle drabelige historier om at overvinde druknede dræberbier, han vandt også fulddragten i lotteriet.
Jens Petersen har, for andet år i træk, vundet mjød-konkurencen. I år med en vellagret blommemjød.
Niels Jørgen Askirk, formand for aktivitetsudvalget og vinder af pokalen de sidste to gange, overrækker sølvpokalen for bedste honning til årets vinder, Palle Højer Pedersen (til højre).
To vindere har godt fat i sølvpoklaen. Jens Petersen har netop vundet den, og Verner Varlund Jensen (til højre) var i 1998 den første til at vinde den.
Tirsdag d. 24. januar 2023 kl. 19.00
Biernes mangfoldige produkter og deres brug
Birgit Bylov og Hans-Erik Germuth fortalte og demonstrerede denne aften produktionen af bivoks wrap. De fortalte også om produktion af læbepomade samt høst og brug af pollen og propolis. Se også https://hanbi.dk/koebsalg/pollen
Lørdag d. 7. januar 2023 kl. 13.00
Oxalsyrebehandling og Nytårskur
Vi behandler med oxalsyre i skolebigården lørdag d. 7. januar kl.13. Der kan købes færdigblandet oxalsyre til eget forbrug. OBS! Medbring en beholder der kan tåle syre og som er absolut tæt. Vi spiser kransekage og får et lille glas til, når vi ønsker hinanden et godt nyt biavlerår.
Tirsdag 20. september 2022
Sensorik og smag på honning
Denne aften øver vi os i at smage, se og dufte honning og i at sætte ord på sanseoplevelserne, - vi er jo alle eksperter på, hvad vi synes er god honningsmag. Dorthe Lynnerup guider os i de enkle metoder fra ”Sensorikhæftet” til at smage, dufte, se og tale om smagen af honning. Øvelse giver som sagt mester – denne aften træner vi vores smagsmuskler.
Pointen er, at jo bedre vi er til at tale om smag af honning, jo nemmere får vi kunderne til at smage honning og opdage at honning ikke bare er honning. Samtale om smag giver dialogen fart om hvorfor honning smager forskelligt og kunderne får lyst til at købe honning.
I grupper med 5 deltagere smager alle deltagerne på hinandens honning (fast eller flydende) og ved fælles hjælp karakteriserer I gruppens medbragte honning. Smagsbeskrivelsen kan I jo bagefter bruge som inspiration til jeres labels, flyers og hjemmesider.
Dorthe brænder for at nørde i mad og gode råvarer, og hun er vild med at involvere deltagerne: For alle er eksperter på det de smager, og jo oftere du øver at smage jo flere smagsnuancer kan du beskrive. Tilmelding ved tryk på “Deltager” på Facebook begivenhed senest 17.9
– efter først til mølle princippet (plads til 35 deltagere) i det nye klubhus. Hvis der er flere deltagere gentager vi arrangementet senere i sæsonen. Medbring et glas honning (fast eller flydende) pr. deltager til smagsprøve i gruppen. Aftenen er ikke en konkurrence, og det er ikke hemmeligt, hvis honning vi smager. Klubhuset er åbent fra kl. 18 på dagen, - kom frisk i god tid - og få masseret honning-smags-musklerne.
Tak til alle jer 18, der kom i tirsdags og arbejde ivrigt i grupper om
Sensorik og smag på honning. En skrev på evalueringssedlen:
“God generel introduktion om sensorik. En øjenåbner omkring beskrivelse af smag m.m. Nu vil jeg gå hjem og fordybe mig i at smage, dufte og beskrive min honning. Tak”
Det var en fornøjelse med så engagerede deltagere - se stemningsbilleder.
Dorthe M Lynnerup